fredag 24 juli 2009

Legoland

Semestern har alltså börjat för min del. Fyra veckor. Känns konstigt när man har öst på ganska ordentligt på jobbet under de fyra veckor som var innan. De fyra veckorna som den andra delen av arbetskamraterna hade semester. Vi har två perioder på jobbet. En tidig och en sen semester. Så det känns bra att vara hemma från jobbet nu.

Vi började med att packa väskorna och tog oss ner till ett vandrarhem i Varberg. Jättegulligt ställe på landet med kossor, hästar, katter, kaniner och en go hund som gick omkring. Perfekt för barnen att bara vara utan direkta krav. Damen som ägde stället berättade att det var ett gammalt ålderdomshem som vi bodde i.







Kl 8 dagen därpå hade vi intagit vårat bord på båten som skulle ta oss till Grenå i Danmark. Frukostbuffén var bokad, så det var bara till att frossa i alla gottigheter.
Jag tar ju gärna av det mesta som finns. Älskar frukost. Felix fick välja själv av båtens läckerheter, så på hans tallrik låg det pannkaka och vattenmelon...



Fyra timmar senare och en havsupplevelse för barnen så gled vi av båten och lyssnade noga på vad fru GPS hade att säga om vägen till Legoland.
Det var vid detta laget läge för lunch. Så vi var tillsammans med Europas övriga turister ute efter ett matställe efter vägen. Man gör det ju enkelt för sig och beställer menyer till hela familjen. För den som inte vet antalet i vår familj så är vi fem medlemmar.


Det tog sin lilla tid innan maten ropades upp att den var klar. Det var hamburgetallrik och korv + pommes och dricka till alla medlemmar.
Visst var vi förvarnade om att det var dyrt i Danmark. Men kan ni med er vildaste fantasi gissa vad denna fem-mannamåltid gick sta och kostade?
.
.
.
.
I svenska pengar stannade vår första danska måltid på:
750 kr!!!!!!!
Kan bara upplysa om att det fortsatte med denna matkostnad vid övriga måltider under hela Danmarksvistelsen. Gulp!
Framme vid Hotell Svanen cirka 25 mil in i Danmark. Skönt.
Vi hade tyvärr inte fått samma ställe som systeryster Sussi med familj att bo på, men det här fick väl duga.
Nyrenoverat ställe - det syntes. Fanns plats för barnaktiviteter enligt broschyren - en studsmatta, en sandlåda och två gunghästar utomhus.
Frukostbuffé a la min smak:


På Felix tallrik fanns här nu nygräddade våfflor och vattenmelon. Han varierar sig åtminstone lite.


Ja, så var det ju det där med barnvänligt hotell.
Mitt i restaurangen finns detta bord som man passerar för att komma fram till buffébordet.


Barnvänligt?!

Dagen därpå var det dags för det vi var där för.

Bara en lite parentes. Lägg en blick på hur det ser ut på andra sidan övergångsstället. En bit bort ser man som ett kantigt vitt tak eller vad man ska säga. Det är ialla fall där som man läser in sin streckkod för att komma in i själva legoland. Återkommer längre ner varför ni ska tänka på detta.

Det som var suveränt var att alla åkattraktioner ingick i inträdet. Så det var inte någon extra kostnad för något åkband eller liknande. Det var bara till att ställa sig i kö och åka med i allt man ville.
Första roliga saken där kusin Rasmus, Felix, Ebba och Wilma åkte upp i. Jumping frog. Wilma var mycket reserverad till att börja med, men slappnade av och njöt av kittlet i magen när denna sak åkte upp och ner.

Sen kom en liten bergodalbana som gick runt i tre varv. Lagom hastighet.
Ebba och Rasmus njöt av den lilla trippen. Här på väg upp.


En alldeles lagom bergodalbana för min del. Jag hade jättekul med Wilma, som i sin tur var ganska tyst i själva åket. (Fotograf syster Sussi)
När vi däremot klev av så kom stora tårar och Wilma drog iväg mot Felix och pappa och skrek att Felix inte fick åka detta! Hon var med andra ord livrädd.
Men Felix och pappa åkte och hade jättekul. (Fotograf syster Sussi)
Det vi konstaterade på denna resa var förutom de gigantiska jättepriserna på mat, även att det oftast bara var pommes att välja på som tilltugg. Första pommes var ju kul. Lego-pommes.



Men till slut tröttnar man på detta flottiga otyg man stoppar tarmarna med för att stilla sin hungervrålande mage med.
När man gick runt mot olika åkattraktioner fanns där mängder med kända legobyggnader på olika ställen.
Här ger sig några i familjen ut på en lego-safari. Det blev två turer.




Varför inte ge sig upp och leka pilot i duploflygplan tillsammans med sonen.



Urk. Det gick runt runt runt. Inte riktigt vad mina båggångar i balansorganet pallar med i mitt 40-åriga liv just nu. Skulle ha behövt ett åksjukepiller.
Sen kom det tråkigaste på hela resan. Ebba hade bokat in sig för att ta körkort. Man får en viss tid att infinna sig på körskolan då en dansk snabbt pladdrande kille berättar vad trafikmärkena betyder och vad det är för regler som gäller i trafiken - för barn i alla olika nationaliteter...
Ebba har ju lite koll på märkena utan att behöva förstå all danska. Sen får man sin bil att köra runt i 20 minuter. Från minut 1 så började det ösregna. Regnbyxkorna låg i bilen. Endast bomullsbyxor fanns på benen hos Ebba. Hon körde runt som en dränkt katt. Minut 21 slutade det att regna.
Fy vad jag tyckte synd om henne. Det kunde ju ha blivit jättekul! Men det slutade med att hon var stelfrusen efter sina 20 minuter på vägen.


Hon fick sitt körkort ialla fall. Får nu köra bil i klass LEGO.
Som ni ser så skiner solen på hennes blöta luva. Retsamt va!


När man inte vill bli blöt så är det inte roligt att bli dränkt på detta vis.
Däremot fanns det saker som man medvetet satte sig i med vetskapen att man kan bli dyngsur. Å det blev man. Vissa i alla fall. Detta är som flumride men man sitter i en kanot. Jag vet inte hur många varv Ebba och Rasmus åkte. Jag hängde med på ett varv i alla fall. Felix två varv. Wilma var fortfarande rädd efter den där lilla bergodalbanan.


Efter att ha varit på legoland mellan 10 och cirka 20, så var barnen möra. För att inte tala om föräldrarna.
När alla barnen hade borstat tänderna och låg i respektive säng. Så läste Magnus en liten saga innan vi satte på en skiva, Bullerbyn.
Vid sagoläsningen hade jag intagit en fåtölj. Lutade min trötta kropp tillbaka. Pssssst - öppnade den godaste öl som jag smakat på länge.
Nu kan jag säga att det inte var märket som var godast. Det var tillfället som gjorde den så otroligt god.
Nästa morgon började lika dant som föregående. Frukostbuffé a la jättegod. Mot legoland. Fram med biljetten och styrde stegen mot ingången...
Det är här gott folk jag vill att ni minns den förra bilden jag tog på ingången.
Finn ett "fel"...

Kolla in folksamlingen!!!!!
Efter att ha tappat hakan, plockat upp den. Sansat sig och insett att det fullkomligt VÄLLDE in folk från alla håll. Så var det bara att ställa sig i folkmassan. Det var alltså inte någon kö, utan en hel hoper med folk. Här har vi då kommit ungefär halvvägs från övergångsstället och då har vi stått ett tag i massan.

Till slut kom vi in i alla fall och kunde konstatera att vi hade tur med befolkningen under gårdagen. Tack och lov så avverkade vi en hel del saker under gårdagen och kunde ge oss iväg mot oavverkade platser. Vi hade ungefär hälften kvar som vi inte hade sett av legoland. Det är enormt stort alltså.
Wilma ville prova på vattenland med en massa sprutande fontäner överallt.


Under tiden så var Sussi iväg och fotade övriga medlemmar i min och hennes familj som befann sig på piratskepp som gör allt för att blöta ner folk som tittade (publik) och övriga skeppsfarare. Tyvärr hann jag och Wilma inte se dem, men vi kan se på korten som Sussi tog att de hade kul.
Om man var blöt efter gårdagens flumride så var det här 10 gånger värre kan jag säga. Men jösses vad kul de hade.

På eftermiddagen var det dags för en fika med kaffe och glass vid fikastället Pitten.
Skyll inte på mig, men det hette faktiskt så!


Även efter denna dag var man rätt mör i kroppen. Men nöjd av dessa två dagar på Legoland.
Vi tog kvällsmaten på Sussis och deras hotell.
Dagen efter blev det till att fara mot Fredrikshamn för att ta en tvåtimmars båtresa - guppig - hem till Sverige och Göteborg. Det blev ett stopp i Skara för lite kvällsmat innan vi fortsatte raka vägen hem till det gula huset. Totalt 14 timmars resväg från Billund i Danmark, hem till Västerås.
Superrolig resa!

2 kommentarer:

Susanne sa...

Vilket härligt inlägg=)
Kram

ylvisen sa...

Hej!

Nu har du ju skrivit så mycket så jag har glömt vad det var jag skulle kommentera :) men ni såg ut att ha haft det bra och pommeserna va coola, kön var mindre roligt... å dyyyyr mat!