onsdag 2 mars 2011

Hemma för den här gången

Tack för alla kommentarer jag fått här på bloggen nu när Felix legat inne några dagar. Det är ju nu mer i Uppsala ok att ha mobilen påslagen på avdelningen och så gott som överallt på sjukhuset. Gränsen är att man ska hålla sig en meter ifrån teknisk utrustning. Så jag har kunnat använda min lille vän (telefonen) hela tiden när jag varit där. Både bloggat, läst era kommentarer, tittat på film, sms:at med en guldklimp i Avesta m m.

Vi väntade i dag på att få prata med Felix doktor som också opererade honom innan vi ville åka hem.

Det de gjorde den här gången var att "lätta på trycket" så att det ska vara lite lättare att föra upp höger knäskål på något så när rätt plats med hjälp av hans knäskydd och när vi ska träna honom - vi har fått övningar. Det har alltså inte gått att rätta till, stoppat händerna i fickorna och sagt att det var sista gången. Nä, endast en gnutta hjälp handlade det om den här gången.

Vänster ben kan kanske klara sig från fler ingrepp i framtiden om det ser ut som det gör nu. Behöver dock använda ett knäskydd för att förhindra att det vandrar iväg ut åt sidan i framtiden.

Höger måste tyvärr - det visste vi egentligen redan - rättas till med en stor operation när han slutat växa. Då ska de flytta lårmuskelns fäste på underbenet. Det är här de har pratat om att såga av benet och rätta till det ... Jag hoppas på det förstnämnda, att flytta muskelfästet.

Den här gången passade de även på att spruta in kontrast i bäckenet när han ändå låg och sov. Hans höfter hoppar ju också ur led väldigt lätt i vissa lägen. Man har tidigare gjort en slätröntgen som visat att det ser ganska ok ut. Nu såg man att ledkapseln var stor, det samlades en massa kontrastvätska i ledkapseln - tror jag han sa. Mer än vad det skulle göra. Så de förstod att höfterna hade gott om plats att fara omkring där inne. Bäckenet var ok sa han idag, så det verkar ha blivit värre här på senare tid. Där har de inget vettigt att säga vad man ska göra. De måste läsa på, som en annan dr sa på ronden. De hittade inga "övertygande" skrifter om det.

Det vi väntar på nu är en magnetröntgen över ländrygg och höfter för att de ska få en bättre bild av hur Felix är konstruerad och sedan ett återbesök vad gäller den här senaste operationen i tisdags.

Resten handlar om återbesök och uppföljning från deras sida. Vi har fått instruktioner för att hjälpa Felix att sträcka ut sina idag korta muskler. I och med att han går med knäna ur led, så har muskeln på lårets fram- och baksida blivit korta. Detta för att knä ur led = måste gå med böjda ben. Gå med böjda med = måste luta dig fram för att inte tappa balansen. Därav de korta musklerna och hans stil är alltså jättesvankig med böjda ben när han går och står.

Så nu när han har korta muskler så kan han inte räta på sig i stället. Kan inte sträcka ut vare sig ben eller höfter 100%. Där kommer vi in i bilden. Vi ska räta ut det genom att tänja ut dem åt honom. Sen ska vi hålla knäskålarna på plats och böja benen för att det ska bli den lilla gropen i underbenet där knäskålen ska ligga ... om 8-10 år.

Så ligger det till. Idag.

1 kommentar:

Lena sa...

Oj vad mycket de var.
Men roligt att se honom på bilden ovan att han står och går och damsuger!
Hoppas nu att såret läker ordentligt denna gång så ni slipper allt slit med alla hemska baciller.

/Lena