tisdag 20 mars 2012

21 Mars - Downs syndromdagen

I morgon är det dagen som uppmärksammar personer som är berikade med en extra kärlekskromosom. Kromosom nr 21 som de har extra i bagaget.

Den 21 mars = 21 / 3 = 3 st kromosom nr 21.
Enkelt va?

Förra året tog jag med mig lite godbitar och tulpaner till jobbet och bjöd kollegerna. Inte bara sekreterarkollegerna, utan även sköterskor och läkare och annat folk som finns på mottagningen där jag jobbar. Det uppskattades!
Jag hade även dragit fram dikten "Välkommen till Holland" och en lapp med bild på mig och Felix med information om att det var just DS-dagen den 21 mars.

Nu tänkte jag lägga ut dikten här så att man kan läsa den. Sen lägger jag även ut en film med en text som baserar sig på dikten om Holland. Läs dikten först och titta och lyssna sedan på filmen med dess text.Välkommen till Holland

en dikt av Emily Perl Kingsley


Jag blir ofta ombedd att beskriva hur det känns att leva med ett barn med funktionshinder - att försöka hjälpa människor som inte har gjort denna unika erfarenhet att förstå, att föreställa sig hur det skulle kännas. Det är så här...

När du väntar barn är det som att planera en fantastisk semesterresa - till Italien.
Du köper en bunt guideböcker och lägger upp en underbar rutt: Colosseum. Michelangelos David. Gondolerna i Venedig.
Du kanske lär dig några användbara fraser på italienska. Allt är väldigt spännande.

Efter månader av ivrig förväntan kommer äntligen den stora dagen. Du packar väskorna och ger dig iväg. Flera timmar senare landar planet.
Flygvärdinnan kommer in och säger: "Välkommen till Holland."
"Holland?!?" säger du. "Vad menar du med Holland?? Jag bokade en resa till Italien! Jag skulle vara i Italien. Hela mitt liv har jag drömt om att åka till Italien!
"Men flygrutten har ändrats. De har landat i Holland och där får du stanna.

Det väsentliga här är följande:
De har inte tagit dig till en förfärlig, vidrig, snuskig plats, full av farsoter, hungersnöd och sjukdomar.
Det är bara en annorlunda plats.
Så du får bege dig ut och köpa nya guideböcker. Och du får lära dig ett helt nytt språk. Och du kommer att möta en helt ny folkgrupp som du egentligen aldrig skulle ha mött.

Det är bara en annorlunda plats. Det är lägre tempo än i Italien, mindre tjusigt än i Italien. Men efter att du varit där ett tag tar du ett djupt andetag, ser dig omkring... och upptäcker att Holland har väderkvarnar...
Holland har tulpaner.
Holland har till och med verk av Rembrandt.

Men alla du känner är upptagna med att resa till och från Italien...
Alla skryter de om vilken härlig tid de hade där.
Och i resten av ditt liv kommer du att säga
"Ja, det var dit jag skulle ha åkt. Det var vad jag hade planerat".
Men! Om du ägnar ditt liv åt att sörja över att du aldrig kom till Italien, kommer du aldrig att kunna glädjas åt det mycket speciella, det väldigt härliga... med Holland.Den här filmen kan behövas titta på två gånger. En gång läser du texten mellan bilderna och en gång lyssnar du på texten.

Ta dig 5 minuter nu. Öka volymen.
Vi kommer att tillbringa Downs syndromdagen på Ackis i Uppsala. Får väl slå till på ett riktigt gofika innan det blir dags att fasta för Felix.

Vad de gör på jobbet i morgon? Tja, jobbar antar jag. Sen vet man ju aldrig om de tänker sig något gofika ...

Inga kommentarer: