söndag 24 januari 2010

Vilken helg!

För det första måste jag bara få presentera Ebbas nya rum:

Klicka HÄR så kommer ni till bilder på hennes rum "då" och "nu".

Nu är det bara några detaljer som gardinstång och lite andra småsaker som ska på plats. Men ganska mycket får vänta så att hon hinner boa in sig och känna sig för vad som ska vara var.

Det blev lite skillnad må jag säga. Hon går ju sta och blir stor nu vår tjej.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

När det gäller TUFF så har det varit helt underbart roligt på denna teckenutbildning. Man får ju verkligen ta fram de få cellerna som finns kvar när man måste tolka de döva lärarna som höll i kursen. Nu var ju dessa otroligt duktiga på att ta det långsamt och på "svenska". Teckenspråk för döva är ju annars ett eget språk. De svänger om meningarna och säger inte alla ord plus att de har speciella ord som man gör samtidigt som man bara gör en munrörelse som inte liknar de ord man tecknar. . . . Fattar ni?

Jo som ett exempel som vi tog upp i helgen:

Har (ägande) - höger J-hand läggs upp mot vänster axel. Säg "har"

Har (verb) - båda händerna hålls framför kroppen, handryggarna uppåt, slå ner händerna samtidigt som du knyter nävarna. Säg: "hap"

Har inte (verb) - höger J-hand drar förbi munnen från vänster till höger. Säg: "u".

'
Nu kommer ju inte vi att göra så till Felix då syftet är "tecken till tal". Så vi kommer inte att säga "u", utan vi kommer ju att säga "har inte" när vi gör tecknet.

Döva har så många sådana speciella ord och det var faktiskt en av anledningarna till att jag slutade kursen i teckenspråk då jag väl höll på med det för en massa härrans år sedan (så där 13 år sen). Det var helt enkelt för svårt för mig att förstå när döva tecknade. Jag hängde inte med. Det är ju en helt annan sak att teckna själv mot att läsa av en annan person.

Skitkul hade vi i alla fall. Vi ska dit en gång till i mars. Längtar redan.

Inga kommentarer: