fredag 28 augusti 2009

Vi ska få titta på den

I dag ringde hon tillbaka, hon = arbetsterapeuten.

Hon talade om att hon hade pratat med en mängd folk angående att vi vill ha den där tavlan.
Det bästa var nog att vi bokade in ett möte på hjälpmedelscentralen och fick en genomgång av hur krånglig den är, sa hon.

Men det förstås, alla kanske inte tycker att den är krånglig. Man ska veta att man måste ändra den varje dag när det gäller signalen.

ÖH........

Ja, vi är inte födda i farstun! Vår son är 7 år och vi har hållt på att klura ut saker som är bra för honom under 7 års tid. Vi vet att man behöver ändra schemat varje dag. Det gör vi ju i dag också. Det är inte måndag 7 dagar i veckan.... Inte ens för de med en extra kromosom.
Vi har ju ett veckorschema idag med. Ett som visar dagens färg. Vem har inte olika saker för sig i veckorna? Ändrar inte dessa personer, på habiliteringen, sitt eget schema i veckorna? Eller ser deras liv ut som om det alltid vore måndag?

Det som blir skillnad är att man med den där tavlan får till det där med tidsuppfattning i och med att lysdioderna visar det när de slocknar för varje kvar. Om vi sedan väljer att ha signal en eller fyra gånger om dagen, det lär visa sig. Vi har inte facit i hand förrän vi provat saker.

OM vi får en chans att prova den förstås. Om inte någon talar om att Felix nog inte kommer att fatta det. Som om denne vet hur Felix är som person.

Som jag skrev tidigare så ÄR inte Felix Downs syndrom. Det talar inte om hur Felix är som person och hur han fattar saker och ting. Även personer med en extra kromosom utvecklas olika och är bra på olika saker. Därför kan man inte säga hur en person ÄR bara för att man har Downs syndrom. Det är något man HAR. Hur Felix ÄR, det får man bara reda på om man lever med honom, i hemmet eller i nätverket.

Ja ja, i mitten av september ska vi ialla fall få se hur den fungerar.

1 kommentar:

Anna sa...

Bra att ni får kolla i alla fall! Dom som jobbar på såna ställen brukar vara rätt ok att prata med enligt min erfarenhet.

Försök att passa på att kolla på andra tidshjälpmedel samtidigt. Utifall att ni vill ha tavlan men inte får den (och kanske köper den själva istället) så kanske ni kan få nåt annat som också är bra som komplement eller så.

Pappa E och jag satt en hel eftermiddag på datateket här i Sthlm och lekte med datorprogram för kommunikation och språkträning, oerhört roligt hade vi, IT-nördar som vi är båda två :) Några fick vi från hab, andra har vi köpt och ytterligare några står på önskelistan och Till-M-om-några-år-listan.